Bielkoviny – aké sú ich funkcie v organizme a koľko ich potrebujeme denne prijímať?
Čo sú to bielkoviny?
Bielkoviny (proteíny) patria spoločne s tukmi a sacharidmi k základným makronutrientom, ktoré musíme denne prijímať stravou.
Ide o veľké komplexné molekuly zložené zo stoviek až tisícov menších podjednotiek, aminokyselín. Základom pre výstavbu ľudských proteínov je 20 aminokyselín, z ktorých 8 je esenciálnych.
Esenciálne aminokyseliny musíme prijímať stravou, lebo si ich naše telo nevie vytvoriť samo. Ide o: valín, leucín, izoleucín, fenylalanín, tryptofán, lyzín, metionín a treonín.
Úloha bielkovín v organizme
Bielkoviny majú v organizme široké spektrum funkcií. Sú dôležitou zložkou všetkých buniek a tkanív. Ako súčasť spojivových tkanív zabezpečujú ich pevnosť a odolnosť (kolagén, elastín). Bielkovina keratín je základom vlasov, nechtov a kože.
Keďže sú bielkoviny nevyhnutné pre rast buniek a tkanív, obzvlášť dôležitý je ich príjem v období detstva, dospievania, tehotenstva, dojčenia či v období rekonvalescencie.
Väčšina hormónov má bielkovinovú povahu. Hormóny slúžia ako signálne molekuly, ktoré sprostredkúvajú komunikáciu medzi jednotlivými bunkami, tkanivami a orgánmi. K proteínovým hormónom patria inzulín, glukagón, rastový hormón (GH), antidiuretický hormón (ADH) alebo adrenokortikotropný hormón (ACTH).
Bielkoviny sú tiež súčasťou enzýmov, ktoré katalyzujú biochemické reakcie v organizme. Ide nielen o enzýmy vo vnútri bunky, ale aj o tráviace enzýmy.
Ďalšou menej známou funkciou bielkovín v organizme je, že pomáhajú udržiavať stabilné pH v organizme. PH krvi v organizme je veľmi prísne regulované a pohybuje sa okolo 7,4 (7,35 – 7,45). Ako príklad uvedieme bielkovinu hemoglobín vo vnútri červených krviniek, ktorý vychytáva vodíkové ióny, ktoré vznikajú pri konverzii CO2 na bikarbonát.
Bielkoviny pomáhajú tiež s udržiavaním rovnováhy telových tekutín. V krvi sa nachádzajú albumíny a globulíny. Ide o bielkoviny, ktoré okrem iného viažu vodu. Ak sa zníži hladina týchto bielkovín, tekutina sa dostáva mimo ciev do medzibunkového priestoru, čo sa klinicky prejaví opuchom.
Imunitný systém je ďalším v poradí, ktorý doslovne závisí od bielkovín. Protilátky, ktoré si naše telo vytvára do boja s cudzorodou látkou, sú totiž z proteínov.
Na to, aby mohli byť látky transportované krvným riečiskom a medzi bunkami, potrebujú nosič – túto úlohu plnia opäť bielkoviny. Prepravujú sa takto napríklad vitamíny, minerály, cukor, kyslík a cholesterol.
Bielkoviny majú aj zásobnú funkciu. Spomenieme napríklad feritín, ktorý je zásobnou bielkovinou železa v organizme.
Koľko bielkovín potrebujeme prijímať?
Bielkoviny sú veľmi obľúbeným makronutrientom, s ktorým sa spája asi najmenej mýtov.
Bielkoviny by mali tvoriť 10 – 35% z celkového denného príjmu. Odporúčané množstvo pre zdravého dospelého človeka je 0,83 g na kg telesnej hmotnosti. O niečo vyšší príjem sa odporúča dospievajúcim, tehotným a dojčiacim ženám.
Športovcom sa odporúča príjem až okolo 1,2 – 1,7 g/kg. I keď majú elitní atléti zväčša ešte vyšší príjem, bežným ľuďom sa to neodporúča, pretože dlhodobá konzumácia viac ako 2 g/kg bielkovín môže spôsobiť zdravotné problémy, ako napríklad únavu, dehydratáciu, tráviace problémy, bolesti hlavy.
Zdroje bielkovín v potravinách
Bielkoviny, ktoré konzumujeme, majú rastlinný alebo živočíšny pôvod. Vo všeobecnosti, živočíšne proteíny obsahujú lepší pomer esenciálnych aminokyselín, v lepšej biologickej dostupnosti, než proteíny rastlinné. Aj preto je pre vegánov a vegetariánov dôležité kombinovať potraviny tak, aby sa dopĺňali v zdrojoch aminokyselín.
Najlepšími zdrojmi živočíšnych bielkovín sú kuracie mäso, morské plody, losos, mliečne produkty, vajíčka a hovädzie mäso.
Zdrojmi rastlinných bielkovín sú quinoa, strukoviny (šošovica, cícer, fazuľa), tofu, tempeh, arašidy, mandle, chia a konopné semiačka.
V dnešnej dobe je obľúbené dopĺňanie bielkovín vo forme proteínového prášku. Jeho užívanie sa odporúča v týchto situáciách:
- človek nie je schopný stravou pokryť denný príjem bielkovín,
- ako prevencia straty svalovej hmoty,
- pri redukčných režimoch.
Bielkoviny majú vysoký sýtiaci efekt a tiež zvyšujú termický efekt jedla, čo znamená, že telo spotrebuje viac energie pri trávení jedla, ktoré obsahuje bielkoviny. Najlepší spôsob, ako si pokryť dostatočný príjem všetkých esenciálnych aminokyselín, je pestrá a vyvážená strava obsahujúca potraviny ako rastlinného, tak i živočíšneho pôvodu.
Zdroje a referencie
- https://medlineplus.gov/genetics/understanding/howgeneswork/protein/
- https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/120209
- https://en.wikipedia.org/wiki/Proteinogenic_amino_acid
- https://www.wikiskripta.eu/w/Aminokyseliny
- https://www.britannica.com/science/genetic-code
- https://www.nature.com/scitable/topicpage/protein-structure-14122136/
- https://www.healthline.com/nutrition/functions-of-protein
- http://www.differencebetween.net/science/health/difference-between-globular-protein-and-fibrous-proteins/
- http://dept.harpercollege.edu/chemistry/chm/100/dgodambe/thedisk/food/xback6.htm
- https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/what-are-proteins-and-what-is-their-function-in-the-body
- https://www.healthline.com/health/keratin
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554481/
- https://open.oregonstate.education/aandp/chapter/26-4-acid-base-balance/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/
- https://discover.livemomentous.com/articles/how-protein-can-power-up-your-immune-system/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK26896/
- https://library.med.utah.edu/NetBiochem/hi11b.htm
- https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/are-you-getting-too-much-protein
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/322825#side-effects
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/
- https://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/good-protein-sources
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321474
- https://blog.nasm.org/nutrition/how-much-protein-should-you-eat-per-day-for-weight-loss#benefits-of-protein