Betaglukány: skutočne znižujú cholesterol a podporujú imunitu?
Betaglukány patria k často vyhľadávaným doplnkom stravy a o ich jedinečných účinkoch sa popísalo nespočetné množstvo článkov. Aj v tomto prípade má však minca dve strany. V nasledujúcich riadkoch vám priblížime túto tému a pozrieme sa na skutočné (dokázané) benefity, ktoré ich užívanie má.
Základné fakty o betaglukánoch
Betaglukány patria k vo vode rozpustným polysacharidom, ktoré sú zložené z veľkého počtu molekúl glukózy. Prirodzene sa nachádzajú v mnohých potravinách, ako napríklad v ovse, jačmeni, niektorých typoch húb (reishi, shiitake, maitake), morských riasách a kvasniciach. Pôvod môžu mať aj v bunkovej stene mikroorganizmov.
Vlastnosti betaglukánov závisia od ich pôvodu, molekulárnej hmotnosti, štrukturálnych znakov a od toho, ako sú spracované. Základom ich prospešných vlastností na ľudské zdravie sú 2 faktory:
- fermentovateľnosť,
- schopnosť vytvárať na povrchu sliznice čreva vysokoviskózny roztok.
Okrem benefitov pre zdravie majú využitie aj v priemysle a ich užívanie je predmetom neustále prebiehajúcich štúdií.
Tieto bioaktívne prírodné zlúčeniny, ktoré patria k vláknine, sú bezpečné ako vo forme suplementov, tak i v prirodzenej strave.
Dokázané benefity betaglukánov pre naše zdravie
Betaglukány sa najčastejšie skloňujú v súvislosti s imunitou, zdravím srdca a ciev, inzulínovou rezistenciou, hojením rán či malígnymi ochoreniami. Pozrime sa na vedecké opodstatnenie týchto tvrdení.
Betaglukány a cukrovka
Betaglukány vďaka svojim vlastnostiam znižujú viskozitu tráveniny, čím sa spomalí jej premiešanie s tráviacimi enzýmami. Tým sa zníži rýchlosť rozkladu komplexných živín na tie jednoduchšie a spomalí sa absorpcia glukózy a ostatných živín.
Tým pádom po jedle nedochádza k prudkému zvýšeniu hladiny glukózy v krvi a živiny sa dostanú aj do ďalších častí tenkého čreva. To má za následok aj uvoľnenie istého peptidu (GLP-1) do krvi, ktorý znižuje apetít, zvyšuje sekréciu inzulínu, znižuje sekréciu glukagónu a mnoho iných účinkov.
Z toho vyplýva, že betaglukány majú pozitívny účinok pri liečbe cukrovky 2.typu a inzulínovej rezistencie.
Betaglukány a kardiovaskulárne ochorenia
Viskózne vlastnosti betagukánov sa dávajú do súvisu aj so znížením hladiny cholesterolu. Vysoká hladina LDL cholesterolu je negatívny prediktor srdcovo-cievnych ochorení. V tomto prípade je dôležitejšia miera viskozity ako samotné množstvo betaglukánov. Dá sa povedať, čím vyššia viskozita, tým lepšie.
Mechanizmus účinku betaglukánov na zníženie hladiny cholesterolu nie je dostatočne objasnený a je predmetom mnohých výskumov. Predpokladá sa, že ide o zníženie absorpcie cholesterolu v tenkom čreve a elimináciu žlče.
Celý proces je pomerne zložitý, preto sa ho skúsime podať zjednodušene. Žlč produkuje pečeň a jednou z jej zložiek je aj cholesterol. Žlč je zachytená vo viskóznej tekutine, ktorú vytvárajú betaglukány a vylúčená stolicou. Tým pádom musí pečeň vyprodukovať ďalšiu žlč, na ktorú potrebuje aj LDL cholesterol, ktorý je použitý z krvi. Výsledkom je nižšia hladina LDL cholesterolu v krvi.
Betaglukány a imunita
Ďalej je dokázaný vplyv betaglukánov na imunitný systém. Betaglukány podporujú boj organizmu proti infekciám a nádorovým bunkám, zároveň pôsobia synergicky s liekmi proti rakovine.
Nemôžeme povedať, že vplývajú priamo na infekčné mikroorganizmy a nádorové bunky, ale aktivujú imunitný systém hostiteľa. Ide o aktiváciu mnohých buniek imunitného systému, najčastejšie sa hovorí v tomto kontexte o makrofágoch.
Presné procesy a pole pôsobia betaglukánov v imunitnom systéme sa stále podrobne študuje.
Betaglukány a zdravie pokožky
S podporou funkcie makrofágov súvisí aj využitie betaglukánov v dermatológii. Betaglukány podporujú hojenie rán a skúma sa aj efektívnosť pri liečbe mnohých kožných ochorení. Vychádza sa tu z ich protizápalových, regeneračných či imunomodulačný vlastností.
Zdroje betaglukánov
Bohatý zdroj betaglukánov nájdeme vo vybraných potravinách (ovos, jačmeň, reishi, shiitake, maitake, morské riasy a kvasnice) či doplnkoch stravy. Ak sa rozhodneme pre ich suplementáciu, sú veľmi bezpečné a spája sa s nimi minimum, ba takmer žiadne nežiaduce reakcie.
Odporúčaná dávka pre stimuláciu imunitného systému je 100 – 500 mg denne, pre zníženie hladiny cholesterolu 3 gramy denne.
O užívaní doplnku výživy s obsahom betaglukánov sa je vhodné poradiť aj so svojím lekárom, ktorý pozná váš zdravotný stav a vie zhodnotiť, či je tento doplnok pre vás vhodný.
V súvislosti s betaglukánmi prebieha stále veľa výskumov a ich celý potenciál a účinky nie sú úplne preskúmané. Až nasledujúce roky prinesú odpovede na mnohé otázky o ich využití. Preto by sme mali byť obozretní a nehľadať univerzálny liek na všetko. Pri nedostatočne preskúmanej látke je stále veľký priestor pre ľudí či firmy, ktoré sľubujú zázraky na počkanie.
Zdroje a referencie
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1041/beta-glucans
- https://www.healthline.com/health/beta-glucan-heart-healthy
- https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/beta-glucan
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6720260/
- https://www.todaysdietitian.com/newarchives/050114p16.shtml
- https://www.mdpi.com/2079-6439/8/1/1/htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618555/#B4-ijms-18-01906
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3236515/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21568326/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415962/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5810204/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3202617/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017669/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6479769/