Rady proti páleniu záhy – ktoré fungujú a ktorým sa radšej vyhnúť?
S pálením záhy sa spája množstvo domácich receptov a nefarmakologických tipov, ako sa ho „zaručene“ zbaviť. Mnohé z nich môžu skutočne priniesť úľavu, avšak iba krátkodobú. Čo teda robiť pri častom pálení záhy a ako vyzerá správna liečba? Čítajte a dozviete sa.
Na úvod je dobré zistiť, čo to pálenie záhy je a ako vzniká. Potom aj lepšie porozumiete tomu, na akom princípe fungujú rôzne potraviny, ktoré sľubujú úľavu od pálenia záhy.
Pálenie záhy je príznakom refluxu
Keď obsah žalúdka alebo kyselina pravidelne uniká do pažeráka, nazývame to reflux. Zatiaľ čo sliznica žalúdka je na takéto kyslé prostredie prispôsobená, sliznica pažeráka nie je.
Dôvod je ten, že bunky žalúdka produkujú hlien mucín, ktorý ochraňuje steny žalúdka pred poleptaním/pôsobením kyseliny chlorovodíkovej. Kyselina pomáha tráviť jedlo, aktivizuje niektoré enzýmy a ničí baktérie, čím zabraňuje kvaseniu.
Pažerák však nie je prispôsobený na kyslé prostredie, preto ak sa jeho sliznica dostane do kontaktu s kyselinou, cítime pocit pálenia, ktorý sa šíri z hornej časti žalúdka (alebo z oblasti za hrudnou kosťou) smerom do hrdla. Tento symptóm nazývame pálenie záhy.
Čo ak sa pálenie záhy vracia opakovane?
Občasné pálenie záhy (niekoľkokrát do roka) je bežné a spôsobujú ho určité potraviny a nezdravé návyky. Časté pálenie záhy (aspoň dvakrát do týždňa) je zdravotný problém, pri ktorom sa pažerákový zvierač – sval medzi žalúdkom a pažerákom – uvoľní a neplní si tak svoju funkciu.
Takéto ochorenie sa nazýva gastroezofageálna refluxná choroba (skratka z angličtiny GERD) a vyžaduje si návštevu lekárne či pravidelné kontroly u lekára. Domáce recepty na princípe neutralizácie môžu v takomto prípade napáchať viac škody ako úžitku. Čítajte ďalej a dozviete sa prečo.
Rýchla pomoc zo špajze, ktorá uhasí pálenie záhy
Pojmom antacidá označujeme voľne dostupné lieky, ktoré majú schopnosť neutralizovať kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku. Niektoré potraviny sa nazývajú prírodné antacidá a fungujú na rovnakom princípe. Ide napríklad o:
- sódu bikarbónu,
- zrelý banán,
- kefír,
- lúpané mandle,
- odvar z jablka,
- šťavu zo zemiakov,
- odvar zo škorice, rasce alebo rumančeka.
Neutralizácia kyseliny však nie je riešením príčiny, ale iba potláčaním príznakov. Po pohári vody so sódou bikarbónou sa vám síce uľaví, no ide o krátkodobé riešenie, ktoré odborníci neodporúčajú praktizovať na pravidelnej báze (najmä ak máte GERD). Prečo?
Neutralizácia žalúdočnej kyseliny bez regulácie tvorby kyseliny môže vyvolať pravý opak – čiže zvýšenú tvorbu kyseliny. Preto po takýchto domácich receptoch na pálenie záhy siahajte len sporadicky.
Navyše, sóda bikarbóna obsahuje veľké množstvo sodíka, a preto nie je vhodná pre ľudí s vysokým krvným tlakom alebo ak majú sodík šetriacu diétu. Sodík ako taký môže spôsobiť zadržiavanie vody v tele a následne tvoriť opuchy.
Pozor na experimentovanie s diétami
Ešte horšou voľbou sú rôzne diéty, konkrétne alkalická diéta, ktorá sľubuje pomoc pri „dlhodobo prekyslenom organizme“. Konzumáciou zásaditých potravín, najmä ovocia a zeleniny, sa má človek zbaviť škodlivých látok.
Tieto tvrdenia však odborníci veľmi rýchlo vyvrátili, pretože potraviny sa nedajú zjednodušene deliť podľa pH na dobré alebo zlé. Navyše, po ich konzumácii sa pH v tele nezmení tak jednoducho – procesy v našom tele sú omnoho komplexnejšie.
Konzumovať väčšie množstvo zeleniny a ovocia je pre nás prospešné, avšak vždy treba dbať na vyvážený a rôznorodý jedálniček, vďaka ktorému zabezpečíme telu všetky potrebné živiny a minerály.
Pri ochorení GERD sa síce tiež odporúča úprava stravy, avšak s cieľom vyhnúť sa spúšťačom pálenia záhy. Rozhodne však nemá ísť o diétu, pri ktorej sa môžu konzumovať len vybrané alkalické potraviny.
Ak máte akékoľvek zdravotné problémy a chcete radikálne zmeniť stravu, vždy sa radšej poraďte s lekárom.
Čo skutočne pomáha pri pálení záhy?
Režimové opatrenia
Ak sa chceme zbaviť pálenia záhy efektívne a s ohľadom na zdravie, je potrebné zmeniť optiku. Nepýtať sa, čo máme konzumovať, ale naopak – čo nemáme.
Mnoho potravín môže byť spúšťačom pálenia záhy – koreniny, údeniny, vyprážané jedlá, plnotučné mlieko, mäta, čokoláda alebo káva sú len časť zoznamu.
TIP: Mlieko sa niekedy odporúča ako pomoc pri pálení záhy, no siahnuť treba po nízkotučnej verzii. Tuk v mlieku býva naopak spúšťačom pálenia záhy.
Každý človek je však iný a každému môže škodiť niečo iné. Preto je dobré pozorovať reakcie svojho tela a následne sa vyhýbať spúšťačom v čo najväčšej možnej miere (najmä tučným a korenistým jedlám). Najlepším spôsobom je viesť si denník, do ktorého si budete zapisovať, kedy vás pálila záha a čo ste v ten deň konzumovali.
Okrem konkrétnych potravín sú častou príčinou pálenia záhy aj zlé stravovacie návyky, nadváha, obezita, fajčenie a alkohol.
Preto sa snažte udržiavať si optimálnu váhu, jedzte radšej častejšie a menšie porcie, nejedzte aspoň 4 hodiny pred spaním a obmedzte konzumáciu alkoholu a fajčenie.
Viac sa dozviete v článku: 10 overených tipov, ako skrotiť pálenie záhy
Lieky na reguláciu tvorby kyseliny
Ak je pálenie záhy časté a dlhodobé, okrem režimových opatrení môžete navštíviť aj lekáreň a siahnuť po voľnopredajných liekoch.
Najúčinnejšou voľbou sú lieky zo skupiny PPI (inhibítory protónovej pumpy, napríklad Nolpaza 20 mg), ktoré priamo regulujú tvorbu kyseliny. Oproti antacidám, ktoré ju len neutralizujú, sú preto vhodnejšie a pôsobia dlhodobo.
V prípade, ak sa váš stav pri užívaní liekov nezlepší ani po 2 týždňoch (alebo sa zhorší), vyhľadajte lekára.
V každom prípade je však dobré zveriť svoje dlhodobé problémy s pálením záhy do rúk lekárov a neexperimentovať v domácom prostredí.
Zdroje a referencie
- https://www.healthline.com/health/antacids
- https://health.ucsd.edu/news/features/Pages/2019-05-06-pHear-pHactor-debunking-the-alkaline-diet.aspx
- https://www.healthline.com/health/gerd/heartburn-relief
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-stop-acid-reflux#medication
- https://www.healthline.com/health/gerd/baking-soda
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661808001771