Všetko, čo potrebujete vedieť o pálení záhy

Pálenie záhy (odborne pyróza) je rozšírený symptóm, s ktorým sa aspoň raz za život stretol už takmer každý. Čo to pálenie záhy vlastne je, ako sa prejavuje a čo ho spôsobuje? Všetko dôležité sme zhrnuli v tomto článku.

Čo je to pálenie záhy?

Pálenie záhy charakterizuje nepríjemná pálivá bolesť za hrudnou kosťou. Môže sa dostať až do oblasti hrdla a krku. V ústach môžeme pritom cítiť kyslú alebo horkú chuť. Sprievodnými symptómami môžu byť aj:

  • problém s prehĺtaním,
  • kašeľ,
  • zachrípnutie,
  • zápach z úst,
  • nafukovanie,
  • nevoľnosť.

Pálenie záhy trvá niekoľko minút až niekoľko hodín. Bolesť a pálivý pocit sa väčšinou zhoršujú po jedle, pri polohe v ľahu, vo večerných hodinách alebo pri ohýbaní tela dopredu.

Pálenie záhy môže signalizovať iné zdravotné stavy a ochorenia (hiátová hernia, gastroezofágová refluxná choroba GERD, tehotenstvo).

Občasné pálenie záhy je bežné a nevyžaduje si bezprostrednú lekársku pomoc. Ak sa však vyskytuje pravidelne a ovplyvňuje dennú rutinu, môže byť symptómom závažnejšieho ochorenia, ktoré si vyžaduje lekársku starostlivosť.

Ako vzniká pálenie záhy?

Aby sme pochopili, prečo pálenie záhy vzniká, je dobré vedieť, ako žalúdok a pažerák pracujú.

Keď niečo zjeme, potrava ide pažerákom do žalúdka. Pažerák je od žalúdka oddelený akýmsi ventilom, ktorý nazývame pažerákový zvierač (ezofageálny sfinkter). Ten sa po jedle zatvorí a zabráni, aby sa obsah žalúdka dostal naspäť do pažeráka.

Tento krok je veľmi dôležitý – v žalúdku je totiž kyslé prostredie, no žalúdok je na to prispôsobený. Pažerák nie. Ak sa tento zvierač neuzatvára dobre, dochádza k prechodu časti zmesi zo žalúdka do pažeráka. Toto označujeme ako reflux.

Spúšťače pálenia záhy

Faktorov, ktoré vyvolávajú pálenie záhy, je viacero. Najčastejším sú stravovacie návyky a životný štýl. Pálenie záhy môže spôsobovať:

  • jedenie krátko pred spaním,
  • veľké porcie jedál,
  • rýchle jedenie či nedostatočné požutie potravy,
  • stres,
  • nedostatok spánku,
  • fajčenie.

Z potravín sú najčastejšími spúšťačmi:

  • cibuľa,
  • citrusy,
  • paradajky,
  • alkohol,
  • džús,
  • káva,
  • sýtené nápoje,
  • vysoko spracované jedlá.

Liečba a režimové opatrenia

Režimové opatrenia sú pri pálení záhy veľmi dôležité. Správne zmeny v návykoch častokrát výrazne znižujú nepríjemné prejavy. Ak sa chcete vyhnúť páleniu záhy, dôležité je:

  • rozpoznať spúšťače (jedlá a nápoje, ktoré vám robia najväčší problém) a vyhýbať sa im,
  • rozdeliť jedlá do menších porcií viackrát denne,
  • vyhýbať sa jedeniu tesne pred spaním alebo pred akoukoľvek polohou v ľahu,
  • pri ležaní mať trup vyššie než zvyšok tela (odporúča sa podložiť čelo postele),
  • zamerať sa na zvládanie a elimináciu stresu, 
  • pri nadváhe sa pokúsiť dostať na optimálnu hladinu BMI,
  • prestať fajčiť,
  • nenosiť tesné oblečenie.

Lieky na pálenie záhy

V lekárni nájdeme široké spektrum liekov, ktoré pomáhajú pri pálení záhy. Na trhu sú antacidá (neutralizujú žalúdočnú kyselinu), inhibítory protónovej pumpyantagonisti H2 receptorov (oboje brzdia produkciu žalúdočnej kyseliny). Mnohé z nich dostaneme bez lekárskeho predpisu.

Kedy je už potrebné vyhľadať lekára?

Ak symptómy pretrvávajú, prípadne sa zhoršujú alebo pribúdajú iné, je potrebné navštíviť svojho lekára. Ten odoberie podrobnú anamnézu a urobí fyzikálne vyšetrenie. V prípade potreby doplní RTG, gastroskopické vyšetrenie, test motility pažeráka či pH-metriu.

Je potrebné vylúčiť napríklad hiátovú herniu alebo GERD – gastroezofágovú refluxnú chorobu vyvolanú refluxom, ktorá môže z dlhodobého hľadiska viesť k závažným stavom. To je dôvod, prečo netreba podceňovať príznaky pálenia záhy, hoci sa zdajú bežné.

Prevencia je aj v tom prípade najlepší spôsob, ako si zachovať pevné zdravie.

Užitočné tipy o zdraví do vašej emailovej schránky.