Mýty o tom, koľko soli (ne)potrebujeme
Soľ je naozaj nad zlato a potrebujeme ju k životu ako soľ. Je súčasťou rozprávok, prísloví aj porekadiel. Poďme (spolu s austrálskymi odborníkmi) vyvrátiť pár mýtov o soli.
Soľ je škodlivá a nepatrí do jedálnička
Tento mýtus nesprávne interpretuje a prekrúca dokázaný fakt: soľ je pre nás životne dôležitá – ale v primeranom množstve.
Dlhodobé nadmerné solenie zvyšuje krvný tlak a nepriamo môže za choroby, ktoré súvisia s hypertenziou. Úplné vynechanie soli z jedálnička je však zdraviu škodlivé a životu nebezpečné.
Soľ nám pomáha udržiavať rovnováhu tekutín v krvi, krvného tlaku a správne fungovanie nervov a svalov.
Primerané množstvo soli pre dospelého človeka je do 5 gramov denne – necelá čajová lyžička.
Niektorí potrebujú viac soli
Nie je to potreba, ale získaný návyk. Napríklad ľudia, ktorí bežne konzumujú ryby konzervované solením, sú na soľ zvyknutí inak ako ostatní. To ale neznamená, že Škandinávci potrebujú viac soli ako Pygmejovia.
Chuť na soľ získavame skúsenosťou a vieme ju variovať. Napríklad tým, že použijeme viac byliniek či korenín pri varení. Najmä však vynechaním spracovaných potravín s vysokým obsahom soli. Naopak, zaradiť by sme mali jedlá čerstvé a nepresolené.
Po cvičení treba dodať telu soľ
Toto je typický fit-športový mýtus. Po bežnom cvičení, námahe či saunovaní je dôležité doplniť tekutiny. Nemyslíme ale rehydratáciu nápojmi s vyšším obsahom soli – ak teda nie ste vrcholový športovec, ktorý trénuje v dlhších ako 90-minútových cykloch.
Ak by ste mali vysoký krvný tlak spôsobený soľou, vedeli by ste o tom
Určite nie, mnohí s hypertenziou netušia, že ju majú. A tobôž, že súvisí s nadmerným solením. Preto je dôležité pravidelné meranie tlaku u lekára, alebo doma kvalitným tlakomerom.
Pri konzumácii soli nebuďme extrémisti. Nepresoľujme, ale ani úplne nevylučujme soľ z nášho jedálnička, pretože je pre náš organizmus životne dôležitá.